Gästspel: Mattias Bosta

2.png

När vi frågade Mattias Bosta, en av Sveriges mest lovande unga kockar, om han ville vara gästkock på Kalf & Hansen så svarade han ”Självklart” och lade till:

Vår uppgift som kockar är att förvälta och också förmedla vad ”bra” råvaror är till vår omgivning. Och det ultimata sättet är då att göra en snabbmatsrätt som många har råd att uppleva och som dessutom är 100% ekologisk.

Mattias rätt heter New York, efter en av hans absoluta favoritstäder och en plats där många kulturer möts och lever ihop. Precis som måltiden han har skapat.

Den består av laxfrikadeller med ingefära, ugnsbakad rotselleri med soja, friterad potatis och rostad mandel.

Mattias Bosta är 24 år gammal, men har redan hunnit arbeta som kock i 10 år. Bland annat hos Mathias Dahlgren, Bar Agrikultur, Smak och Sturehof.

Ju längre jag har arbetet och ju fler lärorika personer jag har stött på, så har jag insett att det är hantverket och arbetet bakom råvarorna som gör den största skillnaden. Och vilka är det som utför detta fantastiska arbete? Jo, bönderna och producenterna. Det är vi kockar som har uppgiften att förvalta det som alla bönder har försett oss med, allt från grönsaker till fisk och kött. Ett ganska lyxixt jobb om du frågar mig.

Det lovar gott tycker vi, både för gästspelet och för Sveriges framtid inom mat. Och vi kan garantera en fantastisk måltid, vi har redan fått provsmaka.

Torsdag 15 mars startar gästspelet, och därefter finns det på menyn på båda Kalf & Hansens restauranger till och med 15 april. Priset för New York är 120 kr, och då får ni 100 % ekologiska råvaror på tallriken.

Mattias själv kommer vara på plats torsdag 15 april 11-14 och fredag 16 april 17-20

Mattias Larsson