Vår Vision

 
 

Vår mat

Nordisk ekologisk snabbmat med nutidskänsla. Hos oss får du en bit av de numera berömda nordiska smakerna i handen på några minuter. Inget genmodifierat, inga onödiga transportsträckor, glutamat och annat fusk. Riktig mat behöver inga tillsatser. 

Vår vision

Kalf & Hansen står för det goda – måltider som präglas av matglädje. Vi tror och arbetar ständigt för hållbar utveckling, hälsa och lärande. Maten lagas till etthundra procent av ekologiska och närproducerade råvaror. Det som inte kan odlas i Sverige köps från utlandet och då alltid ekologiskt och självklart rättvisemärkt när det behövs. Kvaliteten är hög och vi använder säsongens råvaror som tillagas på ett hantverksmässigt korrekt sätt.

Målet är att vara det vi heter – ett hundra procent inom alla områden. 

Varför?

God mat lagas alltid från grunden. Något som är självklart även när det gäller snabbmat tycker vi. Vi tror att det finns ett sug och en längtan efter snabbmat som inte bara är snabb utan också jäkligt god, nyttig och schysst producerad. Så när vi gör en snabbmatsrestaurang utgår vi självklart från mat lagad av närproducerade och färska ekologiska råvaror i säsong.

Varför skulle vi, eller kunderna, nöja sig med mindre? 

Så här tänker vi

Menyn ska kännas svensk/nordisk, vilket vi tycker köttbullar, fiskfrikadeller och veganska frikadeller är. Vi tycker grönsakerna ska stå i centrum och proteinet ska vara som ett tillbehör. Vi gör köttbullar efter eget recept och med olika sorters protein efter årstid, likaså fiskfrikadellerna och de veganska frikadellerna. Grönsakerna och rotfrukterna serveras ångade eller stekta och vi väljer även dem efter årstid. Till måltiden serveras bröd och tillbehör som är en blandning av såser och kryddor: remoulad, kryddolja, lök, riven ost, citron, olja, chutney, inlagda grönsaker, majonnäs, kryddsalt, pepparrot och så vidare. Tillbehören är också de varierande och baserade utefter säsong. Till dessert så kan man få olika sorters chokladbollar och nötkakor.

Det här är inga konstigheter. Faktum är att det vi gör är det mest naturliga och självklara sättet att laga mat på, precis som det har gjorts genom alla tider. 

Win-win-win effekt

Med detta sätt får vi också så mycket på köpet:

 • I säsong är råvarorna ofta fördelaktigt prissatta

 • Miljön tar minst stryk då långa transporter försvinner.

 • Vi kommer närmare livsmedelsproducenterna och får möjligheten att lära känna och träffa dem och ta del av deras arbete. Det ger respekt för råvarorna.

 • Stöttar vi producenterna ser vi till att de finns med även i framtiden. Stöttar vi bra producenter får vi bra produkter, vilket i sin tur leder till att vi lättare får tag på ekologiska råvaror i säsong som både är näringsrika och goda.

Vi tycker att det är både inspirerande och utvecklande att inte ha allting jämt. Det gör att man fokuserar, och att man får längta. 

Det bästa av två världar

På Kalf & Hansen höjer vi andelen grönsaker och frukt och minskar på proteinet i måltiderna. Så borde alla göra. Det är bra för oss människor att äta på det sättet, och inte minst är det bra för vår miljö. Det är så vi måste tänka redan nu och i framtiden.

Ingen mat ska slängas, noll procent svinn. Kvarvarande råvaror från service och servering används till att göra soppa. Vi arbetar proaktivt med våra råvaror och beställningar för att inte generera något som måste slängas. Dels för att det är dyrt att slänga mat, dels för att det är förlorad arbetstid och dels för att det är ett slöseri med vår naturs resurser. Genom att tänka och arbeta på ett klokt sätt vinner vi massor: smak, hälsa och hållbarhet.

Gott och klimatsmart på samma gång. 

Kalf & Hansen i bräschen

Det här är ett tänk vi kockar både vill och måste ha, samtidigt som vi inte kan förvänta oss att gästerna ska känna till detta från start. Vi ska lära dem. Våra gäster ska kunna lita på oss, det är vårt ansvar. Dem ska känna sig trygga i vårt val av produkter. 

 • Vår restaurang är KRAV-certifierad med tre stjärnor, den högsta graden för ekologiska restauranger.

 • Hög kvalité inom alla områden inkluderar självklart även omsorg av djuren, därför jobbar vi på Kalf & Hansen bl.a enligt European Chicken Commitment. Givetvis har alla kycklingar i våra produkter har haft tillgång till utevistelse.

 • Äter man hos oss får man maten på en handgjord tallrik av keramik och riktiga bestick. Tar man med sig så kommer maten i en återvinningsbar låda, bestick gjorda på sockerrör och såsen i en bägare gjord på PLA-plast.

 • Alla våra kläder vi arbetar i är ett hundra procent ekologiska.

 • Elen vi använder i våra lokaler är antingen från sol- eller vindenergi.

 • All björk vi inreder lokalerna i är ekologisk. Bord, stolar, lampor och uteservering är antingen inköpt begagnat eller tillverkat av gammalt material som fått nytt liv.

 • All målarfärg vi använt i restaurangerna är ekologisk.

 • Transporterna vi själva står för är antingen med vår egen biogasbil eller med cykelbud.

 • Man kan få nästan all mat gluten och laktosfri

I förlängningen hoppas vi att vår vision i sin tur inspirerar kunderna ta med sig våra tankar och sätt att laga mat till sina egna hem. 

Schysst mat, cool arbetsplats

Höjer man kvaliteten på snabbmaten lockar man också till sig duktig kökspersonal. När man också får arbeta med fina råvaror blir man stolt, glad, duktig och snart kan man lära ut den viktiga kunskapen till nästa generation. Att kunna stå rakryggad med det man jobbar med är fantastiskt.

Vilken arbetsplats vi har och kan erbjuda!
Kockar som får laga mat på de bästa råvarorna till gäster med många och kloka krav.
Den bästa av världar. 

För oss på Kalf & Hansen

Lokalen ska vara inbjudande, trivsam och utstråla matglädje. Logotyp, inredning, musik, kläder och emballage ska ha ett gemensamt uttryck, som lyfter maten.

I miljön på Kalf & Hansen ska örter och växter finnas. Växter som som går att äta och som är vackra.

Allt som ingår i verksamheten ska vara av hög kvalitet och tillverkat på miljömässigt bästa sättet. Helheten är viktig! Alla delar av verksamheten är lika viktiga och bidrar till att uppnå bästa resultatet.

När vi behöver anlita personer/entreprenörer/företag ska ha de samma grundtänk och värderingar som oss, eftersom vi tror det tillför och inspirerar oss samt gör helhetsperspektivet än mer attraktivt. Vi ser fram emot att samarbeta med andra yrken och nischer och vi ska självklart ha samma respekt för dem och för den verksamhet de bedriver, som vi önskar att de har för oss.

Vi ska vara roliga och inspirerande att arbeta tillsammans med, vilket i sin tur leder till att våra samarbetspartners kommer göra oss ännu bättre och vassare.

Vår dröm är att bli stora. För att få det att funka måste vi tänka volym. Just nu på våra två restauranger gör vi av med ungefär ett ton grönsaker i veckan. Flera restauranger innebär ännu mer volym. Detta skulle kunna vara en trygghet till ekologiska producenter att våga satsa på ekologiskt och vi får möjligheten att jobba med fantastiska producenter/råvaror.

Ett hundra procent inom alla områden - lika mycket vårt mål som en självklarhet. 

Inga kompromisser, överhuvudtaget. Det vill vi förmedla och bevisa att det går. Från minsta saltkorn till varenda sticka i träet och tråd i arbetskläderna. Är det inte ekologiskt, miljövänligt och etiskt korrekt så är det inte intressant.